Skip to main content

Vakuudellinen vai vakuudeton yrityslaina: Kumpi kannattaa valita?

Vakuudellinen vai vakuudeton yrityslaina: Kumpi kannattaa valita?

Yritysrahoituksen hankkiminen yritykselle voi olla usein keskeinen haaste monille yrittäjille, riippumatta yrityksen koosta ja yritysmuodosta. Yksi tärkeimmistä päätöksistä liittyy siihen, minkä tyyppistä yrityslainaa kannattaisi hakea: vakuudellista vai vakuudetonta.

Molemmilla näillä vaihtoehdoilla on luonnollisestti omat edut ja haitat, ja päätöksen tekeminen vaatiikin sen takia perusteellista harkintaa, jossa otetaan huomioon liiketoimintasi ainutlaatuiset tarpeet. Tässä artikkelissa käsittelemme mahdollisimman kattavasti vakuudellisten ja vakuudettomien yrityslainojen ominaisuuksia ja vertaamme niitä toisiinsa yritysrahoitusta hakevan yrittäjän näkökulmasta.

Täytä yrityslainahakemus

Vaadittu tieto puuttuu.
Kirjoita y-tunnus ilman väliviivaa, muodossa 12345678.
Vaadittu tieto puuttuu.
Vaadittu tieto puuttuu.
Vaadittu tieto puuttuu.
Vaadittu tieto puuttuu.

Vakuudellinen yrityslaina

Vakuudellinen yrityslaina tarkoittaa yritykselle annettavaa lainaa, jossa yritys tarjoaa lainanantajalle vakuudeksi jotain omaisuuttaan. Nämä yrityslainan vakuudet voivat tapauksesta riippuen sisältää esimerkiksi kiinteistöjä, ajoneuvoja, laitteita tai jopa yrityksen osakkeita. Tämä yrityksen omaisuus toimii takuuna lainan takaisinmaksusta. Jos yritys ei pysty maksamaan yrityslainaa takaisin, lainanantajalla on oikeus takavarikoida vakuutena ollut omaisuus ja vaikkapa myydä se välittömästi saadakseen takaisin lainan määrän.

Seuraavaksi tarkastelemme vakuudellisen yrityslainan etuja ja haittoja.

Vakuudellisen lainan edut

1. Alhaisemmat korot: Vakuudellisilla lainoilla on lähes aina alhaisemmat korot verrattuna vakuudettomiin yrityslainoihin. Tämä johtuu siitä, että lainanantaja kokee vähemmän riskiä, kun sillä on vakuus turvaamassa lainaa.

2. Suuremmat lainasummat: Vakuudellisten lainojen määrät voivat luonnollisesti olla suurempia, koska lainanantaja voi luottaa vakuuteen.

3. Pidemmät maksuajat: Vakuudellisissa lainoissa voi usein olla pidempiä maksuaikoja, mikä voi helpottaa kuukausittaisten takaisinmaksusummien hallintaa.

Vakuudellisen lainan haitat

1. Omaisuuden riski: Suurin haitta vakuudellisissa lainoissa on se, että yritys voi menettää vakuutena toimineen omaisuuserän, jos se ei pystykään maksamaan lainaa takaisin. Tämä voi teoriassa aiheuttaa merkittäviä taloudellisia tappioita ja ongelmia liiketoiminnassa.

2. Tiukemmat hyväksymiskriteerit: Vakuudellisen yrityslainan saaminen voi olla vaikeampaa, koska lainanantajat asettavat yleensä tiukempia hyväksymiskriteerejä tämän tyyppisille lainoille. Tämä voi olla haaste erityisesti uusille yrityksille, joilla ei ole esittää luotettavuutta lisäävää historiaa lainantarjoajalle.

Vakuudeton yrityslaina

Vakuudeton yrityslaina, kuten nimikin viittaa, ei vaadi lainaa hakevalta yritykseltä vakuutta tai omaisuuden panttaamista lainan vakuudeksi. Sen sijaan vakuudettoman yritysrahoituksen kuten yrityslainan myöntämisen päätös perustuu yrityksen esimerkiksi luottokelpoisuuteen, tulovirtoihin ja luottohistoriaan. Vakuudettomat yrityslainat, aivan kuten vakuudettomat kuluttajalainatkin, ovat yleensä hieman pienempiä kooltaan, ja niiden korot voivat usein olla korkeammat vakuudellisiin lainoihin verrattuna.

Mitkä sitten ovat vakuudettoman lainan edut ja haitat?

Vakuudettoman lainan edut

1. Ei omaisuuden riskiä: Yksi suurimmista eduista vakuudettomissa lainoissa on se, että yritys ei joudu vaarantamaan omaisuuttaan millään tavalla. Lainanottajalla ei ole siis mitään riskiä menettää omaisuuttaan lainan takaisinmaksun laiminlyönnin seurauksena.

2. Nopeampi hyväksyntä: Vakuudettomat lainat voivat usein olla nopeampia saada käyttöön, koska ne eivät vaadi vakuuden arvioimista ja panttaamista, mitkä vievät usein aikaa.

3. Joustavuus: Vakuudettomat lainat tarjoavat usein enemmän joustavuutta yrityslainan käytölle, kun vakuudelliset lainat saattavat taas rajoittaa lainan käyttötarkoitusta.

Vakuudettoman lainan haittapuolet

1. Korkeammat korot: Vakuudettomissa lainoissa korot voivat ymmärrettävästi olla korkeammat, mikä tarkoittaa suurempia kustannuksia lainaa hakevalle yritykselle pitkällä aikavälillä.

2. Pienemmät lainasummat: Koska lainanantaja ei voi luottaa vakuuteen, vakuudettomat lainat ovat yleensä keskimäärin pienempiä määrältään.

3. Lyhyemmät maksuajat: Maksuajat voivat olla lyhyempiä vakuudettomissa lainoissa, mikä voi vaikuttaa kuukausittaisten maksujen suuruuteen.

Kumpi yrityslaina kannattaa valita: vakuudellinen vai vakuudeton?

Päätös vakuudellisen ja vakuudettoman yrityslainan välillä riippuu usein monista tekijöistä, kuten esimerkiksi yrityksesi tilanteesta, tämän hetken tarpeista ja riskinsietokyvystä. Tässä muutamia seikkoja, joita kannattaa miettiä päätöstä tehdessäsi:

1. Omaisuus: Jos sinulla on arvokasta omaisuutta, jota voit käyttää vakuutena, vakuudellinen laina voi olla usein erittäin houkutteleva vaihtoehto alhaisempien korkojen ja suuremman lainamäärän vuoksi.

2. Riskinsietokyky: Miten suhtaudut henkilökohtaisesti riskiin? Jos et halua vaarantaa omaisuuttasi, vakuudeton laina voi olla siinä tapauksessa selvästi parempi vaihtoehto.

3. Luottokelpoisuus: Yrityksesi luottokelpoisuus voi vaikuttaa monesti siihen, millaisia lainatarjouksia voit saada. Hyvä luottokelpoisuus voi tehdä vakuudettoman lainan selvästi houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi.

4. Rahoituksen tarve: Mieti aina ensin tarkkaan, mihin tarkoitukseen tarvitset rahoitusta. Vakuudettomat lainat voivat tarjota nopeaa joustavuutta, kun taas vakuudelliset lainat voivat useimmiten olla parempi vaihtoehto kooltaan suurempien hankkeiden rahoittamiseen.

Yhteenveto

Vakuudelliset ja vakuudettomat yrityslainat ovat molemmat erittäin hyviä rahoitusvaihtoehtoja, ja niiden valinta riippuu täysin yrityksesi erityistarpeista, riskinsietokyvystä ja yleisestä tilanteesta. Ennen päätöksen tekemistä kannattaa aina konsultoida rahoitusasiantuntijaa, joka voi auttaa sinua arvioimaan eri vaihtoehdot ja valitsemaan parhaan ratkaisun juuri sinun yrityksellesi. Muista myös tutkia ja vertailla eri yrityslainantarjoajia esimerkiksi Yrityslaina.com -yrityslainapalvelussamme saadaksesi parhaat mahdolliset yrityslainatarjoukset. Lopullinen päätös voi vaikuttaa merkittävästi yrityksesi tulevaisuuteen, joten valitse viisaasti.

 

Vakuudellinen vai vakuudeton yrityslaina: Kumpi kannattaa valita?

Täytä yrityslainahakemus

Vaadittu tieto puuttuu.
Kirjoita y-tunnus ilman väliviivaa, muodossa 12345678.
Vaadittu tieto puuttuu.
Vaadittu tieto puuttuu.
Vaadittu tieto puuttuu.
Vaadittu tieto puuttuu.

Täytä yrityslainahakemus

Vaadittu tieto puuttuu.
Kirjoita y-tunnus ilman väliviivaa, muodossa 12345678.
Vaadittu tieto puuttuu.
Vaadittu tieto puuttuu.
Vaadittu tieto puuttuu.
Vaadittu tieto puuttuu.

Hakemus ei sido sinua mihinkään. Kilpailutamme yrityksellesi parhaat yrityslainatarjoukset, joihin voit rauhassa tutustua.