Skip to main content

Marginaalikorko eli lainan marginaali

Marginaalikorko eli lainan marginaali

Marginaalikorko eli toiselta nimeltään lainan marginaali vaikuttaa suoranaisesti siihen, kuinka paljon yrityslainasi tulee maksamaan. Kyseessä on pankin tai rahoitusyhtiön asettama lisäkorko, jonka tarkoituksena on tehdä lainasta tuottoisa lainanmyöntäjän kannalta. Ilman marginaalikorkoa lainaa ei voitaisi myöntää, koska siihen liittyvä riski olisi selvästi suurempi kuin hyöty.

Täytä yrityslainahakemus

Vaadittu tieto puuttuu.
Kirjoita y-tunnus ilman väliviivaa, muodossa 12345678.
Vaadittu tieto puuttuu.
Vaadittu tieto puuttuu.
Vaadittu tieto puuttuu.
Vaadittu tieto puuttuu.

Marginaalikorko ja viitekorko muodostavat lainan nimelliskoron

Jos olet joskus hakenut kuluttaja- tai yrityslainaa, olet varmasti nähnyt lainatarjousten yhteydessä jonkinlaisen koron. Suurin osa lainanhakijoista ymmärtää tämän koron merkityksen siinä, kuinka paljon lainasta joutuu maksamaan. Harvempi tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että korkoja on monia erilaisia.

Yllä kuvattu lainan markkinoinnissa käytettävä korko on nimeltään nimelliskorko. Tätä korkoa käytetään lainan kuukausierien määrittelyssä, ja se muodostuu perinteisesti kahdesta muusta korosta. Nämä korot ovat viitekorko ja marginaalikorko.

Jos asia laitetaan yksinkertaisen kaavan muotoon, niin lainan nimelliskorko on ”viitekorko + marginaali”.

Viitekorko toimii lainan hinnan pohjana

Viitekorkona käytetään Suomessa lähes poikkeuksetta Euriboria, jonka nimi juontuu englanninkielisestä termistä ”Euro Interbank Offered Rate”. Se kuvastaa toisin sanoen sitä hintatasoa, jolla pankit voivat Euroopan sisällä lainata rahaa toisiltaan ilman vakuuksia.

Euribor-korkoa voidaan tarkastella lainanmyöntäjästä riippuen joko 3kk, 6kk tai 12kk ajanjaksolla. Tämä viitekorko on siis peruste, jonka päälle sinunkin yrityslainasi hintaa aletaan rakentaa.

Viitekorkoa voidaan käyttää joko kiinteänä tai muuttuvana vaihtoehtona. Ensin mainitussa tapauksessa lainasi hinta ei muutu laina-ajan puitteissa, vaan se perustuu viitekorkoon siinä vaiheessa, kun olet lainasi ottanut. Jälkimmäisessä tapauksessa joudut puolestaan jännittämään viitekoron liikkeitä, sillä lainan hinta elää viitekoron mukaan. Meidän kauttamme lunastamasi yrityslainat ovat aina kiinteitä, joten tiedät jo lainanottohetkellä tasan tarkkaan, kuinka paljon lainasi tulee maksamaan.

Marginaalikorko on lainanantajan siivu

Entäpä sitten marginaalikorko? Tämä korko ei perustu mihinkään ulkoisiin tekijöihin, vaan se on periaatteessa täysin rahoitusyhtiön päätettävissä. Toki vaikkapa kuluttajille myönnettävillä pikalainoilla on tätä nykyä omat rajoituksensa sen suhteen, kuinka suuri marginaali lainalla voi olla.

Marginaalikorko on joka tapauksessa lainanantajan oma siivu kyseisestä lainasta. Tai ainakin osa siitä, sillä tämän marginaalin päälle saattaa rahoitusyhtiöstä riippuen tulla vielä muitakin kuluja, kuten lainan avausmaksu.

Otetaan esimerkki tilanteesta, jossa 12 kuukauden Euribor on 4 %. Sinulle tarjotaan samalla hetkellä yrityslainaa, jonka nimelliskorko on 7 %. Tämä tarkoittaa, että rahoitusyhtiön asettama lainan marginaali on 3 %. Jos saat lainaa pienemmällä nimelliskorolla muualta, on kyseinen rahoitusyhtiö päättänyt syystä tai toisesta tehdä sinulle lainatarjouksen pienemmällä voittomarginaalilla.

Ota myös muut kulut huomioon yrityslainoja vertaillessasi

Yllä kuvattu esimerkki on nimenomaan teoreettinen esimerkki, eikä sitä voida suoraan soveltaa todelliseen maailmaan. Kun vertailet yrityslainoja toisiinsa, sinun on nimittän otettava huomioon muitakin tekijöitä kuin pelkkä marginaalikorko.

Rahoitusyhtiöille lainojen myöntäminen on niiden liiketoimintaa, ja siksi ne myös pyrkivät markkinoimaan lainojaan mahdollisimman alhaisilla koroilla. Tämä on tietysti lainanottajan kannalta hyvä juttu, eikö vain? Lainan hintahan on sitä halvempi, mitä alhaisemmalla tasolla marginaalikorot ovat.

Ei ihan niinkään, sillä moni rahoitusyhtiö mahdollistaa nämä alhaiset korkotasot nostamalla lainan muita kuluja. Yleisimmät muut kulut ovat lainan avausmaksu ja lainahoitokulut, joita voidaan periä kuukausi- tai vuositasolla. Ne voivat muodostaa yllättävänkin suuren kuluerän, jos et ole tarkkana.

Kun kaikki nämä kulut lasketaan yhteen nimelliskoron kanssa, muodostuu tästä lainan todellinen vuosikorko. Se kuvastaa sitä todellista rahamäärää, jonka joudut lainasta vuositasolla maksamaan.

Marginaalikoron merkitys vähenee pienemmissä lainoissa

Marginaalikoron merkitys vähenee erityisesti silloin, kun ottamasi laina on pienemmästä päästä. Syy tähän on selvä: pienen lainasumman kohdalla korkotaso vaikuttaa suhteessa vähemmän kuin suuremmassa lainassa.

Jos otetaan esimerkiksi samoilla lisäkuluilla varustetut 1 000 euron ja 10 000 euron lainat, on asia helppo ymmärtää. Mikäli molemmilla lainoilla on vaikkapa 100 euron avausmaksu ja 10 euron lainanhoitokulut, on kulujen osuus vuositasolla 220 euroa (100 € + 10 € x 12).

Tämä tarkoittaa sitä, että kulujen osuus 1 000 euron lainasummasta on peräti 22 prosenttia (220 / 1 000).

10 000 euron lainan kohdalla kulujen osuus on huomattavasti mitättömämpi, vain 2,2 prosenttia (220 / 10 000).

Näin ollen pienen lainan ottaessaan on usein huomattavasti tärkeämpää löytää sellainen lainatarjous, johon ei liity juurikaan lisäkuluja. Ne voivat olla paljon suurempi kuluerä kuin pieni ero marginaalikorossa.

Mistä lainan marginaali muodostuu?

Lainan marginaaliin vaikuttavat monet eri asiat. Joku voisi kuvitella, että rahoitusyhtiöillä on käytössään yleinen marginaalikorko, jota tarjotaan tilanteesta riippumatta kaikille asiakkaille. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. Todellisuudessa juuri marginaalikoron muokkaaminen antaa näille yhtiöille mahdollisuuden säätää omaa riskitasoaan ja tarjota lainoja ilman vakuuksia kaikille hakijoille.

Kun haet yrityslainaa, pyytävät lainantarjoajat yrityksestäsi joitakin tietoja, joiden perusteella ne analysoivat yrityksesi maksukyvyn ja riskitason itselleen. Näitä tietoja ovat monet talouden tunnusluvut sekä esimerkiksi liikevaihto. Juuri tästä syystä erityisesti pankkilainan hakijoiden on toimitettava pankkiin niin paljon papereita, jotka todistavat yritystoiminnan olevan vahvoilla kantimilla.

Netin kautta myönnettävien yrityslainojen suhteen asian laita on hieman erilainen. Lainan saamiseksi ei tarvitse antaa yritystoiminnastaan yhtä paljon informaatiota kuin pankissa, ja lainatarjouksia kilpailukykyisellä marginaalilla on saatavilla yritykselle kuin yritykselle. Koska nämä yrityslainat myönnetään henkilötakauksella, vaikuttaa yrityksen johdon varallisuus ja luottokelpoisuus lainan marginaaliin itse yrityksen maksukykyä enemmän.

Vakuuksien merkitys lainan marginaaliin

Lainan marginaalista puhuttaessa ei sovi sivuuttaa vakuuksien merkitystä. Netin kautta voit saada vakuudetonta yrityslainaa milloin tahansa, kunhan omat luottotietosi ovat kunnossa. Jos kuitenkin haluat viilata marginaalikorko alaspäin, ovat hyvät vakuudet erinomainen tapa tehdä juuri niin.

Kuten jo olemme maininneet, marginaalikoron ideana on paitsi tuottaa voittoa lainanmyöntäjälle, myös pienentää sen ottamaa riskiä. Siksi onkin luontevaa, että lainan marginaalia saa laskettua tarjoamalle lainan vakuudeksi jotakin kiinteää omaisuutta tai muuta rahanarvoista. Tämänkaltainen vakuus pienentää heti lainanmyöntäjän riskiä, jolloin se yleensä suostuu madaltamaan omaa voittomarginaaliaan.

Kilpailuta kaikki yrityslainasi kulut kerralla

Päätit sitten ottaa vakuudetonta tai vakuudellista yrityslainaa, voit kilpailuttaa kaikki yrityslainasi kulut kertaheitolla. Sinun ei tarvitse vaivata päätäsi lainan marginaalilla, lisäkuluilla ja niiden välisen suhteen merkityksellä haluamaasi lainasummaan nähden. Sen sijaan voit jättää kaiken meidän käsiimme. Ammattitaitoiset lainaneuvojamme ovat paikalla juuri tätä varten.

Kilpailuta yrityslainasi meidän kauttamme näin:

  1. Täytä yrityslainahakemus sivuillamme
  2. Odota tarjousten saapumista sähköpostiisi
  3. Valitse tarjouksista paras
  4. Siirry lainanmyöntäjän palveluun
  5. Hyväksy laina, niin saat rahat nopeasti tilillesi

Kilpailutamme lainahakemuksesi kymmenien huipputason rahoitusyhtiöiden kautta, jotta sinä saat parhaan mahdollisen kokonaispaketin. Voit olla huoletta lisäkulujen suhteen, sillä ilmoitamme lainan hinnan paitsi todellisena vuosikorkona, myös selkeästi euromääräisenä. Laina maksetaan sopimuksen mukaisesti pois kiinteissä kuukausierissä, joihin viitekoron vaihtelut eivät vaikuta. Näin osaat suunnitella lainasi maksuaikataulun helposti, eikä yllätyksiä ole luvassa.

Marginaalikorko eli lainan marginaali

Täytä yrityslainahakemus

Vaadittu tieto puuttuu.
Kirjoita y-tunnus ilman väliviivaa, muodossa 12345678.
Vaadittu tieto puuttuu.
Vaadittu tieto puuttuu.
Vaadittu tieto puuttuu.
Vaadittu tieto puuttuu.

Täytä yrityslainahakemus

Vaadittu tieto puuttuu.
Kirjoita y-tunnus ilman väliviivaa, muodossa 12345678.
Vaadittu tieto puuttuu.
Vaadittu tieto puuttuu.
Vaadittu tieto puuttuu.
Vaadittu tieto puuttuu.

Hakemus ei sido sinua mihinkään. Kilpailutamme yrityksellesi parhaat yrityslainatarjoukset, joihin voit rauhassa tutustua.